fbpx

Οι γάτες όπως όλα τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ πιθανόν να προσβληθούν, στο στομάχι ή το έντερο τους, από παράσιτα. Κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία τους και γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε τακτικά για την αποπαρασίτωση της γάτας μας.

Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει παράσιτα στο πεπτικό της σύστημα;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Κάποια όμως από αυτά μπορούν να προκαλέσουν

 • Θαμπό τρίχωμα
 • Απώλεια όρεξης
 • Απώλεια βάρους
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Κόπρανα με βλέννα ή αίμα
 • Φουσκωμένη κοιλιά.

Τι πρέπει να κάνω για να περιορίσω την μόλυνση της γάτας μου από ενδοπαράσιτα;

 • Πολύ συχνό καθάρισμα της αμμολεκάνης
 • Μη κατανάλωση ωμού κρέατος
 • Καταπολέμηση ψύλλων, τσιμπουριών, κατσαρίδων, τρωκτικών.
 • Τακτική αποπαρασίτωση 

Λίγα λόγια για τα παράσιτα

Physaloptera

Είναι πολύ σπάνια νόσος. Μπορεί να μεταδοθεί στη γάτα μας αν αυτή φάει κατσαρίδα, ποντίκι, πουλί ή έντομο που με την σειρά τους είχαν καταναλώσει αβγά του παρασίτου από κόπρανα γάτας, μολυσμένης από το παράσιτο. Η διάγνωση γίνεται με ανάλυση των κοπράνων. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Ollanulus tricuspis

Δεν είναι συνηθισμένη νόσος. Μεταδίδεται σε κάποια γάτα αν φάει τον εμετό άλλης που περιείχε το παράσιτο.
Συμπτώματα: Χρόνιος εμετό, ανορεξία, απώλεια βάρους
Η διάγνωση προκύπτει από την εξέταση του εμετού της γάτας. Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Στρογγυλοσκώληκες (ασκαρήδες) (Toxocara cati, Toxascaris leonina)

Τα πιο συνηθισμένα εντερικά παράσιτα της γάτας. Κάθε θηλυκό σκουλήκι γεννάει αβγά που βγαίνουν με τα κόπρανα και είναι δυνατόν να φαγωθούν από άλλες γάτες ή ζώα με αποτέλεσμα να τα μολύνουν.

Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει Στρογγυλοσκώληκες (ασκαρήδες);

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας όπου θα πραγματοποιήσει εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων. Τα μικρά γατάκια είναι αναγκαίο να αποπαρασιτώνονται τακτικά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Προσβάλλονται από το παράσιτο θηλάζοντας. 

Ancylostoma tubaeforme

Τα αγκυλόστομα προσβάλουν τα έντερα της γάτας. Εάν ο αριθμός των σκουληκιών είναι μεγάλος η απώλεια αίματος από τα σημεία που έχουν προσβληθεί τα έντερα μπορεί να προκαλεί αναιμία καθώς και κόπρανα μαύρου χρώματος.

Πως θα καταλάβω πως η γάτα μου έχει μολυνθεί από αγκυλόστομα;

Με εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων. Στη συνέχεια ακολουθείτε η θεραπεία που θα συμβουλέψει ο κτηνίατρος. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά η αμμολεκάνη.

Ταινίες

 • Dipylidium caninum. Η ταινία είναι μακρύ σκουλήκι. Μπορείτε να τα δείτε στα κόπρανα της γάτας. Ζωντανά μοιάζουν με κόκκους ρυζιού και όταν ξεραθούν μοιάζουν με κόκκους σουσαμιού. Το Dipylidium caninum μεταδίδεται στη γάτα όταν καταπιεί ένα μολυσμένο ψύλλο κατά την διάρκεια του καθαρισμού του τριχώματος της με την γλώσσα.
 • Taenia taeniaformis. Μεταδίδεται στις γάτες όταν αυτές έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν και να φάνε ένα μολυσμένο τρωκτικό. Περιορίστε τους ψύλλους και τα τρωκτικά για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κοκκίδια

Η γάτα μπορεί να μολυνθεί όταν καταναλωθούν ώριμες κύστεις από από περιβάλλον που έχει μολυνθεί από κόπρανα μολυσμένης γάτας.

Giardia

Προσβάλει το λεπτό έντερο της γάτας. Προσβάλλει πολύ εύκολα γατάκια κάτω του έτους όταν ζουν πολλά μαζί. Οι περισσότερες μολυσμένες γάτες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα αλλά παραμένουν φορείς και μολύνουν άλλες γάτες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την εξέταση των κοπράνων.

Τοξοπλάσμωση

Ο συνηθέστερος τρόπος να προσβληθεί η γάτα μας είναι τρώγοντας τις κύστεις που βρίσκονται σε μολυσμένο ωμό κρέας. Το τοξόπλασμα αναπαράγεται στο λεπτό έντερο της γάτας. Μετά από 3 εβδομάδες περίπου οι ωοκύστεις μπορούν να παρατηρηθούν στα κόπρανα της γάτας. 

 

https://just4pets.gr/ - Αντιπαρασιτικά

 

 

Με αναφορές από: cathealth.com / pets.webmd.com / vetstreet.com

Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας.

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

 • 1
 • 2