fbpx

Μπορεί η γάτα να μεταδώσει τον κορονοϊό;

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα παγκοσμίως. Λογικό είναι οι κηδεμόνες κατοικιδίων ζώων να ανησυχούν για τα κατοικίδια τους. Μπορεί η γάτα να μεταδώσει τον κορονοϊό στον άνθρωπο;

Read more ...

Χριστούγεννα και γάτες - Τι πρέπει να προσέχετε!

Δεν υπάρχει άλλη περίοδος μέσα στον χρόνο που να κάνουμε τόσες αλλαγές στο σπίτι μας όσες τα Χριστούγεννα. Τα καινούργια πράγματα και οι καινούργιες μυρωδιές της εορταστικής περιόδου είναι πολύ δελεαστικές για τις περίεργες γάτες μας!

Οι γάτες ξετρελαίνονται να εξερευνούν και τα Χριστούγεννα το σπίτι μας γεμίζει με χριστουγεννιάτικα δέντρα, φυτά, λαμπάκια, στολίδια, κεράκια, μυρωδιές από ασυνήθιστα φαγητά, καλεσμένους κλπ. Όλα αυτά φυσικά είναι ακαταμάχητοι πειρασμοί για τις γάτες μας και για αυτό πρέπει  να αναρωτηθούμε.

Οι γάτες μας είναι ασφαλείς?  

Τα γατάκια και οι πολύ παιχνιδιάρες γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από τα υλικά της διακόσμησης αλλά και οι ενήλικες γάτες μπορεί να στρεσαριστούν από τις αλλαγές στο σπίτι ή από τον κόσμο που μπορεί να φιλοξενούμε κατά την διάρκεια των γιορτών. 
 
Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν? 
Και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους?


Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον για τις γάτες από τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Γυαλιστερές μπάλες, κορδέλες, κρεμαστά στολίδια ακόμα και ένα ολόκληρο δέντρο στο σαλόνι τους!
 
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ασφαλίσετε είναι το δέντρο. Είτε είναι αληθινό είτε ψεύτικο θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν μπορεί εύκολα να πέσει αν η γάτα σας σκαρφαλώσει σ' αυτό. Βάλτε το σε μια γωνία και ιδανικά δέστε το  κάπου. Αν έχετε εύθραυστα στολίδια, τότε καλό είναι να τα τοποθετήσετε στα ψηλότερα σημεία του δέντρου. Αν η γάτα ασχολείται πολύ με το δέντρο ίσως να ήταν καλή ιδέα να μην της επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτό, όταν δεν είστε στο σπίτι.
 
Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την γάτα σας για να δείτε αν  έχει την τάση να μασάει στολίδια ή κλαδιά του δέντρου.Το μασούλημα και η κατάποση τέτοιων αντικειμένων είναι πολύ επικίνδυνα.
 
Οι γιρλάντες και οι κορδέλες είναι κάτι που οι γάτες ξετρελαίνονται! Προσπαθήστε να χρησιμοποιεί γιρλάντες και κορδέλες από ύφασμα ή χαρτί, καθώς οι γιρλάντες από αλουμινόχαρτα  είναι επικίνδυνα για τις γάτες σε περίπτωση κατάποσης και δυστυχώς είναι και οι πιο δελεαστικές για αυτές. 

Λουλούδια και φυτά.

Πριν βάλουμε στο σπίτι μας λουλούδια και φυτά για τα Χριστούγεννα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, μπορεί να προκληθούν ζημίες αν οι γάτες μας ρίξουν κάτω τα βάζα ή χρησιμοποιήσουν την καινούργια γλάστρα για τουαλέτα. Το σημαντικότερο όμως είναι να ξέρουμε ποια φυτά είναι ασφαλή σε περίπτωση που ή γάτα τα δαγκώσει ή και τα καταπιεί.  

Τα Αλεξανδρινά είναι τοξικά για τις γάτες αλλά έχουν σχετικά χαμηλή τοξικότητα. Το Γκι όμως είναι πολύ τοξικό  και επικίνδυνο. Από λουλούδια τα Κρίνα και οι Αμαρυλλίδες είναι επίσης επικίνδυνα.  Πριν αγοράσετε κάποιο καινούργιο φυτό καλό είναι πάντα να ρωτάτε αν είναι ασφαλές για τα κατοικίδια σας. Φυσικά τα ψεύτικα φυτά είναι μια ασφαλής λύση.

Κεριά και Τζάκι

Η ζέστη από τα κεριά και το τζάκι αρέσει πολύ στις γάτες. Μερικές γάτες και κυρίως μικρά γατάκια μπορεί να πλησιάσουν πολύ κοντά στην φωτιά, καίγοντας συνήθως τα μουστάκια τους.
 
Να έχετε πάντα τα κεριά σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση οι γάτες, την προστατευτική σήτα στο τζάκι και ποτέ να μην αφήνεται την γάτα σας σε χώρους με κεριά ή αναμμένο τζάκι αν δεν είστε μαζί της.

Κουζίνα και ασφάλεια 

Ετοιμάζοντας τα φαγητά για το εορταστικό τραπέζι η κουζίνας μας συνήθως είναι ένα χάος. Θα ήταν καλύτερο να απομακρύνετε την γάτα κατά την διάρκεια της ετοιμασίας. Η γάτα μπορεί να κάνει ζημίες, να τραυματιστεί ή να φάει κάποιο φαγητό που δεν είναι καλό για την υγεία της.

 Εορταστικά εδέσματα

Γαλοπούλα, γέμιση, χοιρινό και άλλοι πειρασμοί, έχουν την τιμητική τους κατά την διάρκεια των γιορτών. Η γάτα σίγουρα μπορεί αυτήν την περίοδο να απολύσει πολλές λιχουδιές που δεν είναι μέρος της καθημερινής της δίαιτας. Πρέπει όμως να αποφύγετε να δώσετε στην γάτα φαγητά που θα την πειράξουν.

Συνήθως οι γάτες αποφεύγουν φαγητά που είναι τοξικά για αυτές όπως το κρεμμύδι, το αβοκάντο και η σοκολάτα. Παρόλα αυτά μπορεί να καταναλώσουν ένα πιάτο που περιέχει μέσα και αυτά τα συστατικά. Επίσης οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν διάρροιες και εμετούς αν φάνε φαγητά πολύ πλούσια σε λίπος όπως και γαλακτοκομικά. Δώστε στην γάτα σας επιλεγμένα κομμάτια κρέας αν θέλετε να φάει κάτι από τα φαγητά που έχετε ετοιμάσει, αλλά μην την αφήσετε να φάει υπολείμματα από το τραπέζι σας.

Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει φάει κάτι που δεν πρέπει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

 

Ηλεκτρικά καλώδια 

Για την γάτα σας ένα ηλεκτρικό καλώδιο είναι άλλο ένα κορδονάκι για να παίξει. Είναι όμως επικίνδυνα γιατί μπορεί να μπλεχτούν γύρο από την γάτα ή να πάθει ηλεκτροπληξία αν τα δαγκώσει.

Κρεμάστε τα φωτάκια σε σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει και ασφαλίστε όσο μπορείτε τα καλώδια ώστε να μην κρέμονται ή να μην είναι στο έδαφος.

Χριστουγεννιάτικα ρούχα για γάτες

Μπορεί πολλοί από εμάς να βρίσκουμε διασκεδαστικές τις φωτογραφίες με γάτες ντυμένες με Χριστουγεννιάτικα κοστούμια. Η έκφραση της απόλυτης ενόχλησης που έχουν μας κάνει να γελάμε. Όμως πραγματικά στις γάτες μας δεν αρέσει καθόλου να τις ντύνουμε. Αν πραγματικά θέλετε να φορέσετε ρούχα στην γάτα τότε πρέπει να επιλέξετε κάτι το οποίο δε θα προκαλεί δυσκολία στην κίνηση της γάτας και δεν θα την ενοχλεί στα μάτια και στα αυτιά και αυτό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φορέστε στην γάτα σας τα ρούχα, τραβήξτε μερικές φωτογραφίες και βγάλτε τα! 

Φιλοξενούμενοι, θόρυβος και χάος

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος που έχουμε κόσμο στο σπίτι, μουσική και ακόμα και πυροτεχνήματα την παραμονή πρωτοχρονιάς. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο ήχους. Εδικά κάποιες γάτες που είναι ντροπαλές με τους ξένους μπορεί να στρεσαριστούν πολύ. Δημιουργείστε στην γάτα σας έναν ασφαλή χώρο μακριά από τον θόρυβο και το χάος, σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, βάλτε φαΐ, νερό και την άμμο της και ενημερώστε τους καλεσμένους να σας  να μην μπουν στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Επίσης καλό θα είναι να ενημερώσετε όσους καλεσμένους δεν έχουν ξανάρθει στο σπίτι σας, ότι έχετε γάτα σε περίπτωση που έχουν κάποια αλλεργία.  

Γάτες ως Χριστουγεννιάτικα δώρα

Κάνοντας δώρο μια γάτα σε κάποιον για τα Χριστούγεννα μπορεί να φαίνεται σαν μία πολύ όμορφη κίνηση αλλά συνήθως είναι κακή ιδέα.  Το να γίνει κάποιος κηδεμόνας μιας γάτας είναι σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται χρόνο και υπευθυνότητα. Είστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που κάνετε το δώρο είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο?
Σας συμβουλεύω να το αποφύγετε


Με λίγη προσοχή  λοιπόν οι γάτες σας θα περάσουν χαρούμενες γιορτές όπως και εσείς και το βασικότερο... με ασφάλεια !  

Κείμενο: Εύα Καμπά
Photo by: Jeffrey BuchbinderΝα υιοθετήσω ένα γατάκι ή δύο;

Photo by Anton Darius

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσετε δύο γατάκια αντί για ένα; Ακολούθως αναφέρουμε 7 λόγους για τους οποίους θα ήταν καλή ιδέα να υιοθετήσετε δύο!

Read more ...

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

  • 1
  • 2