fbpx

Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο

 

Έφτασε η ώρα που το νέο γατο-μέλος της οικογένειας θα έρθει στο σπίτι. Το άγχος για το αν θα καταφέρουμε να μάθουμε στη γάτα μας να πηγαίνει στην άμμο της είναι τεράστιο. Δε θα έπρεπε όμως! Οι περισσότερες γάτες θα χρησιμοποιήσουν την άμμο ενστικτωδώς, διότι από τη φύση τους προτιμούν να κάνουν την ανάγκη τους σε περιβάλλον που έχει χώμα και αυτό γιατί θέλουν να θάψουν ό,τι έχουν κάνει. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που μπερδεύονται με διάφορα σημεία του σπιτιού που τους θυμίζουν τουαλέτα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουμε σαφείς εντολές στη γάτα μας για το πώς να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο της. Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε είναι:

  1. Επιλογή αμμοδόχου: Ανάλογα με το μέγεθος της γάτας θα γίνει και η επιλογή της αμμοδόχου. Για ένα μικρό γατάκι θα επιλέξετε μία χαμηλή αμμοδόχο, ενώ για μία μεγαλόσωμη γάτα ενδείκνυται μία μεγαλύτερη ή ακόμα και κλειστή ώστε να αποφεύγονται τυχόν «ζημιές» καθώς σκαλίζουν σε αυτήν.
  2. Επιλογή θέσης μέσα στο σπίτι: Προτιμήστε ήσυχα μέρη του σπιτιού όπου η γάτα θα μπορεί να έχει την «ιδιωτικότητά» της. Θα πρέπει να αποφεύγονται μέρη με θόρυβο, όπως κοντά στο πλυντήριο ή κοντά σε εξώπορτες. Ακόμα μία χρήσιμη συμβουλή είναι να αποφεύγονται μέρη που εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως για πολλές ώρες, καθώς αυξάνονται οι οσμές από τις ακαθαρσίες. 
  3. Καθαριότητα: Η γάτα λατρεύει να πηγαίνει σε καθαρή άμμο. Γι’ αυτό η άμμος θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά και να απομακρύνονται οι ακαθαρσίες με το ειδικό φτυαράκι, ενώ τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα πρέπει να αδειάζει και να καθαρίζεται εξ ολοκλήρου.
  4. Επιλογή άμμου: Το είδος υποστρώματος που θα επιλέξετε μπορεί να είναι είτε άμμος μπετονίτη  είτε κρυσταλλική είτε πέλετ. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, καθώς εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες της γάτας σας. Βρείτε το καταλληλότερο προϊόν. ανάλογα με τον τύπο υποστρώματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, όσον αφορά την άμμο μπετονίτη, μια εξαιρετική επιλογή θα μπορούσε να είναι η Ever Clean, που προσφέρει μέγιστη εξουδετέρωση των οσμών με ενεργό άνθρακα και ισχυρή συγκολλητική δύναμη, κάνοντας το μάζεμα των ακαθαρσιών ευκολότερο. Αυτήν και άλλες πολλές μπορείτε να βρείτε σε ενα απο τα καταστήματα της Just4Pets όπου μια έμπειρη και εξιδικευμένη ομάδα είναι εκεί για να ακούσει την κάθε σας ανάγκη.
  5. Αριθμός δοχείων: Αν το σπίτι σας αποτελείται από περισσότερους από έναν ορόφους, δώστε στη γάτα σας την άνεση να έχει μία τουαλέτα σε κάθε όροφο. Αν υπάρχουν πάνω από μία γάτες, υπολογίζουμε τον αριθμό των αμμοδόχων ως ν+1 όπου ν είναι ο αριθμός των γατιών, ώστε να μη δημιουργούνται μεταξύ τους διαμάχες.

Αφού έχετε λάβει υπ’ όψη σας όλα τα παραπάνω, θα πρέπει την πρώτη φορά να καθοδηγήσετε εσείς τη γάτα σας μέσα στην αμμοδόχο, κατά προτίμηση μετά από το γεύμα της. Αφήστε τη να σκάψει και να εξερευνήσει το χώρο, ώστε να καταλάβει ότι εκεί είναι ένα ασφαλές μέρος όπου μπορεί να κάνει την ανάγκη της. Επίσης, θα πρέπει να επιβραβεύετε τη γάτα σας με έναν «γατομεζέ» όταν τα καταφέρνει, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό.

Aκολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, η γάτα σας σύντομα θα έχει εκπαιδευτεί ως προς την τουαλέτα της. Μην αποθαρρύνεστε! Ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται να στρεσάρετε τη γάτα. Καθαρίστε καλά το μέρος που τα έκανε με ένα καθαριστικό, όπως για παράδειγμα το Urine-off, ώστε να εξαφανίσει τους λεκέδες και τις οσμές και η γάτα να μην μπει στον πειρασμό να λερώσει στο ίδιο σημείο.

 

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

  • 1
  • 2