fbpx

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα κατοικίδια μας. Η παχυσαρκία της γάτας σχετίζεται συχνά με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή τη μη επαρκή φυσική δραστηριότητα. Οι προσπάθειες που γίνονται μονομερώς με την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων οδηγεί συχνά σε αποτυχία ή σε επαναπρόσληψη του βάρους αργότερα.

θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε μια γάτα να ασκηθεί περισσότερο;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, με κύριο ενδιαφέρον τους την ανεύρεση μιας μεθόδου που να αποσκοπεί στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους στις γάτες, επικεντρώθηκαν και μελέτησαν προηγούμενους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν πως η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση, τελικά, της φυσικής δραστηριότητας των γατών και άρα τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η ιδέα αναφέρει ότι οι γάτες πρέπει να ταΐζονται με την απαιτούμενη ποσότητα τροφής για τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους, αλλά η παράθεση της τροφής να γίνεται σε περισσότερα και μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα.

Κατά τη μελέτη, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη, αξιολογήθηκε η δραστηριότητα των γατών μεταξύ των γευμάτων κατόπιν παρακολούθησής τους με τη βοήθεια ειδικών περιλαιμίων. Στο πρώτο πείραμα, οι γάτες χωρίστηκαν σε 4 δωμάτια και τους χορηγήθηκε τροφή τέσσερις φορές τη μέρα, δύο φορές τη μέρα, μια φορά τη μέρα και στο τέταρτο δωμάτιο η τροφή χορηγείτο με τυχαία συχνότητα. Η συνολική ποσότητα τροφής που χορηγήθηκε σε κάθε γάτα ανά ημέρα ήταν η ίδια.

Στο δεύτερο πείραμα οι γάτες, που χωρίστηκαν σε 2 δωμάτια, ταΐζονταν δύο φορές τη μέρα με ίση ποσότητα ξηρής τροφής, όπως και το πρώτο πείραμα, όμως μετά την προσθήκη 70% νερού μία ώρα πριν την παράθεση κάθε γεύματος.

Οι γάτες τοποθετούνταν σε ατομικά κλουβιά μόνο κατά το χρόνο των γευμάτων, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν επακριβώς την ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής. Κατά τη χρόνο αυτό, οι γάτες είχαν περιορισμένη επαφή με ανθρώπους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη δραστηριότητα κάθε γάτας δύο ώρες πριν τη παράθεση των γευμάτων (food anticipatory activity). Κατά τη διάρκεια του πειράματος με την ξηρή τροφή, παρατήρησαν ότι οι γάτες ήταν πιο δραστήριες κατά το διάστημα αυτό, ειδικότερα εκείνες που ταΐζονταν 4 φορές τη μέρα και εκείνες με τυχαίο αριθμό γευμάτων.

Ο επίκουρος καθηγητής Kelly Swanson και το εργαστήριό του, κατέληξαν ότι τόσο η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων μέσα στη μέρα, όσο και η προσθήκη νερού στο προσφερόμενο γεύμα προήγαγαν τη φυσική δραστηριότητα στις γάτες που συμμετείχαν στη μελέτη. «Εάν γνωρίζουν ότι πρόκειται να ταϊστούν, τότε είναι που γίνονται πραγματικά δραστήριες. Όταν το προσμένουν», ανέφερε ο Swanson.

Οι γάτες εμφάνισαν μεγαλύτερη πρόοδο στη φυσική δραστηριότητά τους στο δεύτερο πειραματισμό. Ωστόσο, ο Swanson ανέφερε ότι η μεγαλύτερη διαφορά στους μέγιστους χρόνους δραστηριότητας σε αυτή την ομάδα συνέβη το διάστημα μετά τα γεύματα. Δεν έγινε κατορθωτό να προσδιοριστεί ο λόγος που αυτό συνέβηκε, ωστόσο παράγοντες όπως η αυξημένη χρήση της αμμοδόχου θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παίζει κάποιο ρόλο.

Ο Swanson θεωρεί ότι οι κτηνίατροι θα ενδιαφερθούν για αυτές τις πληροφορίες, αφού πλέον θα μπορούν να συστήνουν κάποιες οδηγίες προς στους ιδιοκτήτες στην προσπάθεια να βοηθήσουν τις παχύσαρκες και διαβητικές γάτες τους.

Όταν οι γάτες τρέφονται ad libitum (έχουν στη διάθεση τους το φαί όλη μέρα), είναι δύσκολο να αποτραπεί η παχυσαρκία. Οι πλείστοι ιδιοκτήτες είναι συνηθισμένοι να αφήνουν μεγάλες ποσότητες τροφής διαθέσιμες για τα –συνήθως περισσότερα από ένα- ζώα τους, μόνο μια φορά τη μέρα. Επίσης θεωρούν ότι η μικρή ποσότητα που απαιτείται και συστήνεται δεν πρόκειται να τις χορτάσει.

Επειδή οι περισσότερες ζωοτροφές είναι τόσο εύπεπτες και συμπυκνωμένες, οι ιδιοκτήτες βλέποντας τη μικρή ποσότητα που αναλογεί στο ζώο τους δεν πείθονται ότι με αυτήν μπορεί να επιβιώσει. Καθώς, όμως, η ξηρή τροφή απορροφά το νερό, φαντάζει «περισσότερη» στον ιδιοκτήτη, αμβλύνοντας πιθανόν την ανησυχία του ότι το κατοικίδιο του δεν σιτίζεται επαρκώς και ενδεχομένως παρέχεται μεγαλύτερη πληρότητα στο έντερο των ζώων.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής των ιδιοκτητών μπορεί να μην επιτρέπει τη χορήγηση τροφής σε τέσσερα γεύματα τη μέρα, αναφέρεται ότι ακόμα και η χορήγηση δύο γευμάτων από το αρχικά ένα, πιθανό θα μπορούσε να προάγει την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας της γάτας. Προστέθηκε, επίσης, ότι η εναλλαγή μεταξύ ξηρής τροφής και υγρής ή μαλακής τροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους.

Με τις γάτες, ένα από τα δύσκολα πράγματα είναι ότι λίγοι μπορούν να πάνε βόλτα μαζί τους. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες με τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται συχνότερα με τις γάτες και τις ενθαρρύνουν να παίξουν μαζί τους.

Με αναφορές από: www.diagnovet.gr

 

ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

  • 1
  • 2